Projekt: Livslang læring                                


Fra den 1. - 19 maj 2011 tog 5 elever og en lærer fra Hadsund Produktionsskole igen til Mecklenburg, for at besøge den tyske partnerskole. Forventninger blev også opfylde denne gang og alle elever syntes, at 3 uger absolut var for kort. Læs mere her

 

I Norddeutsche Nachrichten kunne man læse følgende artikel.

Læs den her    (Artiklen er på tysk) eller


I efteråret 2010 har 5 elever fra Hadsund Produktionsskole besøgt produktionsskolen i West Mecklenburg i 3 uger . Her en lille beretning om deres indtryk.


Det var bare alle tiders !

Hele holdet fotograferet foran Reichstag i Berlin

Det var et kanon ophold. Det er alle 5 elever fra Hadsund Produktionsskole enige om. 2 af eleverne syntes endda, at turen var for kort. Der var godt nok lige det med æg i sennepssovs, men ellers var maden rigtig fin. Det siger Line, Patrick, Jesper, Daniel og Ole efter et 3 ugers ophold på en tysk produktionsskole ca. 200 km vest fra Berlin. 

Økonomisk blev det muliggjort igennem EU´s Leonardo da Vinci-projektet.  Hadsund Produktionsskole fandt en samarbejdspartner i produktionsskolen i West Mecklenburg.

En af  bygningerne fra produktionsskolen i West Mecklenburg

Her i Tyskland er denne skoleform et nyt fænomen og skolen er da også kun 4 år gammel. Et ældre gods danner rammen for en træ-, metal-, keramik-, køkken- og landbrugslinie inkl. et stort gartneri. Her laves der mad til områdets pensionister og elever, der også producerer grønsager til salg og til skolens køkken. Der fremstilles flotte træ- og metalprodukter og kunstneriske keramikgenstande.

Det spændende og meget kreative keramikværksted.

Efter en introduktionsuge, hvor fokus var på sundere livsførelse, fordelte de danske elever sig på diverse værksteder og arbejdede der på lige fod med de tyske elever. Samtidigt havde skolen arrangeret en del flotte heldagsture til f.eks. Wismar, Schwerin og Berlin.

Spirene af kloster Dobbertin.

Området i Mecklenburg bar præg af stor arbejdsløshed. Uofficielle tal skitserede hele 40 % i f.eks. Schwerin. Her lå der store udfordringer for de tyske produktionsskoler med at hjælpe en del af deres elever ind på det tyske arbejdsmarked.

På besøg på et østtysk storlandbrug.

Vores elever fik lidt af et chok, da de fandt ud af de tyske elevers lønforhold! For den beskedne løn ville ingen arbejde her i landet, mente alle enstemmigt. Forundringen blev heller ikke mindre, da eleverne fandt ud af, at projektarbejdsformen var helt ukendt. Her fik vores elever og lærere virkelig videregivet en masse gode erfaringer til de tyske lærere og elever.  

Den tyske produktionsskole havde afsat en lærer til at følge den danske gruppe fra morgen til aften. Om eftermiddagen stod der en bus til elevernes rådighed, hvor gruppen kunne gå på opdagelse i området. Mange småbyer havde stadig deres middelalderpræg i bymidten og mange af husene var nænsomt restaurerede efter genforeningen. Enkelte huse befandt sig dog i en forfærdelig tilstand. Der kunne ikke findes en ejer eller ejerne kunne ikke blive enige om udgifterne, så husene forfaldt.

En del af Wismar by.

Der blev også tid til besøg hos en blikpladefabrik, der var startet op af en dansker. En moderne virksomhed, der tydelig stak op af mængden. Og naturligvis skulle eleverne hilse på en rigtig nørd. Han byggede ure i kæmpe dimensioner. At han ikke kan findes i Guinness rekordbog, skyldes at han ikke kunne engelsk og derfor ikke kunne udfylde de relevante papirer.

Han byggede ALT helt fra bunden af til sine kæmpe ure.

Selvfølgelig skulle alle ud og smage de lokale retter. Læreren spiste f.eks en Mecklenburger egnsret. Efter besøget så en af eleverne spisekortet. Øvvv, så kunne man alligevel få burger!! En Mecklen – Burger!

 

Trane- og gåsetræk på en af de mange Mecklenburgske søer.

Det Mecklenburgske landskab er fyldt med hundredvis af søer som tiltrak store flokke grågæs og traner, der ofte kunne høres på lang afstand. Langs alle veje stod der 200 år gamle ahorntræer, som skulle være plantet af Napoleons folk som beskyttelse for de marcherende soldater, området osede af historie.

200 år gamle ær alléer pyntede alle veje i området.

Tysk, tysk, tysk

I ca. 1½ måned havde de danske elever øvet sig dagligt med en times tysk på skolen, men håbede i det stille sind på, at der var nogle tyskere, der kunne snakke lidt engelsk. Det var der næsten ikke.

Tyskundervisning på skolen.

Eleverne mødte en guide som i stedet for at snakke engelsk, meget hellere ville snakke tysk, bare MEGET langsomt. Om det så var fordi eleverne var i den østlige del af Tyskland, ved de ikke, men det var helt generelt sådan der.

Vi gør det igen ! 

Igen i maj måned næste år tager et nyt hold elever fra Hadsund Produktionsskole af sted for at arbejde og opleve 3 intensive uger i West Mecklenburg.

Måneden efter kommer der så 8 unge tyskere her til Hadsund produktionsskole for at lære mere om danske natur- og kulturforhold og for at arbejde på vores værksteder. Som fællesopgave i deres første uge arbejdes der på at finde et naturområde, der har brug for en hånd til naturgenopretning. Det kommer der mere om på et senere tidspunkt.  


Læs mere om turen i Lines og Oles dagbog


Fakta

Leonardo-programmet kan søges af private og offentlige virksomheder samt institutioner og organisationer, som arbejder med erhvervsuddannelse, erhvervsrettet efter- og videreuddannelse eller erhvervsvejledning.

Projektet er finansieret  af EU´s program for livslang læring (Leonardo)

 

Hadsund Produktionsskole - Ålborgvej 53 - 9560 Hadsund - Tlf.: 98572767 - Mail: info@hadprod.dk